Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną to fantastyczna propozycja na wiosenne lub letnie grillowanie. Uwielbiam szaszłyki, ale te z dodatkiem słoniny to już mega sztos. Indyk dzięki temu jest soczysty, nadal delikatny i kruchy.
Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną
Składniki:
- 500 piersi z indyka
- 150 g wędzonej paprykowanej słoniny
- 1 cukinia
- 200 g drobnych pieczarek
- 1 papryka czerwona
Marynata:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sól, papryka ostra mielona
Przygotowanie:
Krok 1:
Indyka pokrój w sporą kostkę.
Krok 2:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, następnie zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny, a jeśli masz czas to zostaw je na cały dzień w lodówce, żeby fajnie przeszło przyprawami.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, następnie cukinie w plasterki, paprykę w kostkę. Z pieczarek oderwij nóżki.
Krok 4:
Składniki nadziewaj na patyczki szaszłykowe zaczynając i kończąc na mięsie. Gotowe posmaruj pozostałą marynatą z indyka, aby warzywa nabrały smaku.
Krok 5:
Grilluj na rozgrzanych węglach około 12 minut, kilka razy przekładając szaszłyki.
Krok 6:
Podawaj np. z sosem na bazie jogurtu i grillowanymi warzywami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na dania z mięsem znajdziesz >> TUTAJ <<