Składniki
- 500 piersi z indyka
- 150 g wędzonej paprykowanej słoniny
- 1 cukinia
- 200 g drobnych pieczarek
- 1 papryka czerwona
Marynata:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- sól, papryka ostra mielona
Sposób przygotowania
Indyka pokrój w sporą kostkę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny.
W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, cukinie w plasterki, paprykę w kostkę. Z pieczarek oderwij nóżki.
Składniki nadziewaj na patyczki szaszłykowe zaczynając i kończąc na mięsie. Gotowe posmaruj pozostałą marynatą z indyka, aby warzywa nabrały smaku.
Grilluj na rozgrzanych węglach około 12 minut, kilka razy przekładając szaszłyki.
Podawaj z sosem na bazie jogurtu i grillowanymi warzywami.