Dania główneWarzywa faszerowane
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku.
Idealna kompozycja
Idealną kompozycją do przygotowania tej potrawy, okazała się kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem z serii Dania Babci Zosi. Jest to naturalna mieszanka kaszy warzyw, grzybów i przypraw. Dania i zupy z tej serii nie zawierają konserwantów, GMO, cukru ani soli. Ale najważniejsze jest, że takie mieszanki ułatwiają gotowanie, sprawiają że mamy więcej czasu dla rodziny a nie stanie w garach po pachy 😉
Kwintesencja dania sezonowego
Kiedy tylko kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem wpadła mi w ręce, pomyślałem że świetnie się sprawdzi jako farsz który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego.
Oczywiście Dania Babci Zosi występują w różnych wariantach ale o tym najlepiej przeczytać na stronie DANIA BABCI ZOSI (link). A gdzie można je dostać? Najłatwiej wyskoczyć do najbliższego sklepu Lidl, Carrefour czy Auchan gdzie mieszanki czekają na specjalnych standach z logo Dania Babci Zosi. Na stronie jest także sklep internetowy, gdzie można zakupić wszystkie dostępne produkty.
Oczywiście załączam przepis krok po kroku na Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem
SMACZNEGO!!!
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem (Dania Babci Zosi)
- 1 główka kapusty białej, waga około 1,5 kg
- 1 jajko L
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 400 g podgrzybków
- 200 g śmietany 30% UHT
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia.
Z kapusty oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i podniszczone. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.
Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.
Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.
W tym czasie przygotuj sos grzybowy.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli dodaj grzyby, pokrojone w plastry. Podsmaż aż grzyby zmiękną ale się nie rozpadną, około 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek.
Gołąbki podawaj z sosem grzybowym.
Ostatnio na stronę dodałem przepis na gołąbki z włoskiej kapusty https://kuron.com.pl/golabki-z-kapusty-wloskiej/. Teraz przyszła kolej na jarskie gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem.