menu

Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.

 

Będziemy wdzięczni JGołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Składniki na 10 gołąbków:

 

  • główka kapusty włoskiej 1,5 kg
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente”
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier

 

Przygotowanie:

 

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy kolor.

 

Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.

 

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.

 

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

 

 Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.

 

Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.

 

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.

W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem w zależności od kwasowości pomidorów.

 

Gołąbki z kapusty włoskiej.

 

Najlepszy prosty przepis na gołąbki z włoskiej kapusty. Moim zdaniem smak lepszy niż tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Chociaż gołąbki mojej teściowej, też niczego sobie 😉 https://kuron.com.pl/przepisy/golabki-tradycyjne/

 

SMACZNEGO!!!

 

4 odpowiedzi na “Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.”

  1. ANNA napisał(a):

    Cudowne i przepyszne…córka przeszczesliwa…I pierwszy raz w życiu mam wyśmienity sos do gołąbków.. Dziękujemy…

  2. Motyl33 napisał(a):

    Gołąbki pyszne w życiu tak dobrych nie jadłam, wczoraj zrobiłam i wszystkie znikły i już mam zamówienie na kolejne.Bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję