Dania główneZupy
Krem z cebuli
W codziennym gotowaniu zależy nam przede wszystkim na tym, by z jak najmniejszej ilości składników w jak najkrótszym czasie wydobyć jak największe bogactwo smaku i aromatu. To właśnie kwintesencja domowej kuchni. Taką samą filozofią kierują się gospodynie w Krapkowicach, Batumi czy na Sycylii. Dzisiaj przygotowałem zupę krem z cebuli, która wywodzi się z tego samego nurtu kulinarnej filozofii. Tylko 3 podstawowe składniki, kilka dodatków i bez wątpienia rewelacyjnie rozgrzewające danie gotowe.
Krem z cebuli
Składniki:
- 1 kg cebuli białej
- 400 g ziemniaków (3-4 ziemniaki)
- 1,2 l bulionu np. drobiowego
- 1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ewentualnie odrobina oliwy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cebule pokrój w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, ewentualnie możesz dodać 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, oprósz solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu przez 30-40 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie cebula powinna mieć piękny bursztynowy kolor.
Krok 2:
Wlej bulion, dodaj tymianek oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
Gotuj warzywa około 20 minut do miękkości. Następnie zmiksuj na gładką masę.
Podawaj z ulubionymi grzankami np. serowymi lub czosnkowymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<