X

Czego szukasz?

Przepis
DeserySłodkości

Truskawkowa panna cotta

Szybki, pyszny deser na upalne dni – panna cotta, ale nie klasyczna tylko wzbogacona o pyszne sezonowe truskawki. Truskawkowa panna cotta jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. A z dodatkiem drobnych owoców, staję się rajem dla podniebienia. Koniecznie musicie to dla siebie zrobić i przygotować ten deser w domu. I pamiętajcie dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakowała. 

Truskawkowa panna cotta

Składniki:

  • 300 g śmietanki
  • 200 g mleka
  • 80 g cukru
  • Cukier waniliowy 12 g
  • 15 g żelatyny
  • 100 g truskawek

Przygotowanie:

Krok 1:

Truskawki dokładnie umyj, następnie pozbaw szypułek i zmiksuj na gładko.

Krok 2:

Żelatynę zalej zimną woda, taka ilością by jedynie wymieszać żelatynę. Łyżka, dwie wody wystarczą. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia na około 10 minut. 

Krok 3:

Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i napęczniała żelatynę. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki.

Krok 4:

Masę przelej do foremek, najlepiej silikonowych. Jeśli nie posiadasz silikonowych użyj ma małych miseczek. Wstaw do lodówki na około 2 h.

Panna cotta z łatwością wyjdzie z foremek silikonowych, jednak jeśli takich nie posiadasz to przed wyjęciem deseru zanurz naczynie we wrzątku, dosłownie na sekundę. 

Podawaj z owocami, sosem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również