Szybki, pyszny deser na upalne dni – panna cotta, ale nie klasyczna tylko wzbogacona o pyszne sezonowe truskawki. Truskawkowa panna cotta jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. A z dodatkiem drobnych owoców, staję się rajem dla podniebienia. Koniecznie musicie to dla siebie zrobić i przygotować ten deser w domu. I pamiętajcie dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakowała.
Truskawkowa panna cotta
Składniki:
- 300 g śmietanki
- 200 g mleka
- 80 g cukru
- Cukier waniliowy 12 g
- 15 g żelatyny
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1:
Truskawki dokładnie umyj, następnie pozbaw szypułek i zmiksuj na gładko.
Krok 2:
Żelatynę zalej zimną woda, taka ilością by jedynie wymieszać żelatynę. Łyżka, dwie wody wystarczą. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.
Krok 3:
Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i napęczniała żelatynę. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki.
Krok 4:
Masę przelej do foremek, najlepiej silikonowych. Jeśli nie posiadasz silikonowych użyj ma małych miseczek. Wstaw do lodówki na około 2 h.
Panna cotta z łatwością wyjdzie z foremek silikonowych, jednak jeśli takich nie posiadasz to przed wyjęciem deseru zanurz naczynie we wrzątku, dosłownie na sekundę.
Podawaj z owocami, sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<