Przepis
Makaron
Domowe łazanki zapiekane z twarogiem
Składniki
- 20 dag maki
- 2 jajka
- 3-4 łyżek wody
- sól
- 1 op. twarożku homogenizowanego
- 2 jajka
- pół łyżeczki kminku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 dag masła
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto makaronowe, rozwałkować, pokrajać łazanki. Ugotować je w duzej ilości osolonej wody. Twarożek homogenizowany wymieszać z surowymi jajkami, dodać sól, kminek, posiekaną natkę, wymieszać z ugotowanymi łazankami. Połową masła wysmarować naczynie do zapiekania, wsypać bułkę tarta. Wyłożyć łazanki z twarożkiem do naczynia, skropić pozostałym tłuszczem, posypać bułka tartą i zapiec. Smakuje wspaniale z surówką z marchwi.