Składniki
- 1 puszka – ok. 500 g ananasa (może być w kawałkach)
- 3 łyżki żelatyny
- 60 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml jogurtu
- 4 jajka
- 50 ml soku wiśniowego
Sposób przygotowania
Ananasa z puszki gotujemy przez 5 minut we własnym soku. Podobnie postępujemy ze świeżym ananasem, z tym, że wtedy dolewamy do niego kilka łyżek wody oraz dodajemy trochę cukru. Ananas oraz kiwi zawierają pektyny uniemożliwiające zastyganie żelatyny, dlatego trzeba je podgotować lub zalać wrzątkiem i zostawić w nim około 2 minut. Po obgotowaniu owoce odcedzamy i miksujemy. Przygotowujemy garnek z gorącą wodą i wkładamy do niego rondelek z żółtkami i cukrem. Ubijamy żółtka na parze, a gdy krem zgęstnieje wyjmujemy rondelek z garnka i mieszamy ze zmiksowanymi ananasami. Żelatynę moczymy w 3-4 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewamy i dolewamy sok wiśniowy. Dodajemy do kremu, mieszamy, aż do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, z białek robimy sztywną pianę. Mieszamy razem krem ananasowy, bitą śmietanę, jogurt i na końcu pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy mus do salaterek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.