Różne przepisyŚniadania
Tosty z awokado, jajkiem i boczkiem
Tosty z awokado, jajkiem i boczkiem to bardzo fajna propozycja, która sprawdzi się jako pozycja śniadaniowa lub np. kolacyjna. Z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion ta na pozór łagodna kanapka, zamienia się w piekielne smakowity kąsek. Przykryj ją drugą kromką pieczywa i zabierz ze sobą do pracy, idealnie sprawdzi się jako lunch.
Tosty z awokado, jajkiem i boczkiem
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 1 awokado
- 150 g boczku wieprzowego w plastrach
- 1 duży pomidor
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 4 łyżki sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego
- sól, czarny pieprz
- olej roślinny np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka ugotowane na twardo przełóż do miski, następnie pokrój na mniejsze kawałki, ja użyłem do tego celu krajalnicy do jajek. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Obierz ze skórki, pokrój w poprzeczne cienkie plastry. Boczek w plastrach podsmaż na oleju roślinnym na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3:
Chleb opiecz w tosterze, na patelni grillowej lub np. w piekarniku. Pieczywo posmaruj sosem trinidad scorpion, następnie nałóż porcję pokrojonych jajek na twardo, plastrów awokado oraz dwa plastry usmażonego na złoto boczku. Przykryj drugim kawałkiem chrupiącego pieczywa.
Czasami zwyczajnie brakuje mi pomysłów na smakowite śniadania. Wstaje rano zaglądam do lodówki, a w głowie pustka. Jak widzicie, takie przypadki zdarzają się również zawodowcom. Przypominam sobie wtedy o niezliczonych przepisach z pieczywem i sięgam po któryś z wielu wariantów: tostów, grzanek, zapiekanek etc.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!