X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneZapiekanki

Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą

Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą to bez wątpienia świetna opcja wegetariańska. Gulasz oparty jest na bazie sycących warzyw, aromatycznych przypraw i sera. Choć feta przede wszystkim nadaje się do sałatek to zapieczona w towarzystwie gulaszu z ciecierzycy jest prawdziwym majstersztykiem. Aby przygotować to danie nie trzeba wiele, zaledwie kilka składników. Możesz nawet jednego dnia zrobić gulasz, a następnego dnia podgrzać go z serem na wierzchu, w rezultacie otrzymasz pełnowartościowy, pyszny obiad. Czekam na Wasze opinie w komentarzach pod przepisem. 

Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryka np. czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 kostka sera feta
  • gałązka rozmarynu
  • 50 ml oliwy
  • sól, suszone chili do smaku
  • olej np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj paprykę i seler naciowy pokrojony w grubsze kawałki, smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki.

Krok 2:

Smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory krojone, odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy paprykę, kolendrę, sól i szczyptę chili. Następnie duś na małym ogniu jeszcze 10 minut.

Krok 3:

Piekarnik rozgrzej do 220°C górna grzałka.

Krok 4:

Gulasz przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch połóż przeciętą na dwie połowy kostkę fety, rozmaryn i skrop olejem. Zapiekaj przez 10-12 minut, aż ser ładnie się zrumieni.

Więcej przepisów wegetariańskich znajdziecie klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mojego Instagrama i Facebooka, dołącz, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również