Dania główneZapiekanki
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą to bez wątpienia świetna opcja wegetariańska. Gulasz oparty jest na bazie sycących warzyw, aromatycznych przypraw i sera. Choć feta przede wszystkim nadaje się do sałatek to zapieczona w towarzystwie gulaszu z ciecierzycy jest prawdziwym majstersztykiem. Aby przygotować to danie nie trzeba wiele, zaledwie kilka składników. Możesz nawet jednego dnia zrobić gulasz, a następnego dnia podgrzać go z serem na wierzchu, w rezultacie otrzymasz pełnowartościowy, pyszny obiad. Czekam na Wasze opinie w komentarzach pod przepisem.
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną fetą
Składniki:
- 1 cebula
- 1 papryka np. czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 kostka sera feta
- gałązka rozmarynu
- 50 ml oliwy
- sól, suszone chili do smaku
- olej np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj paprykę i seler naciowy pokrojony w grubsze kawałki, smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki.
Krok 2:
Smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory krojone, odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy paprykę, kolendrę, sól i szczyptę chili. Następnie duś na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 220°C górna grzałka.
Krok 4:
Gulasz przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch połóż przeciętą na dwie połowy kostkę fety, rozmaryn i skrop olejem. Zapiekaj przez 10-12 minut, aż ser ładnie się zrumieni.
Więcej przepisów wegetariańskich znajdziecie klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mojego Instagrama i Facebooka, dołącz, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.