Składniki
- 1 kg buraków
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 l wywaru warzywnego
- łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 1 łyżka czerwonego octu winnego –najlepiej z sherry
- sól morska gruboziarnista, pieprz
Mus:
- 400 g ziemniaków
- 50 ml wywaru warzywnego
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka gałązek tymianku
- sól
Sposób przygotowania
Buraki umyj, dopraw solą i pieprzem, zapakuj w folię aluminiową. Wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. W moździerzu utrzyj na miazgę: kmin, łyżeczkę soli, pokrojony drobno imbir oraz czosnek. W garnku rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej do zeszklenia piórka cebuli oraz plasterki selera naciowego. Dodaj zawartość moździerza i smaż wszystko na małym ogniu 5 minut. Wlej wywar, a kiedy się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Trzymaj całość na małym ogniu jeszcze 30 minut, ale nie gotuj. Zupę dopraw octem oraz solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj śmietanę, wywar i masło. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków na talerz, na środku ułóż porcję musu ziemniaczanego. Posyp listkami tymianku.