DeseryKaszaPrzekąski na zimno
Deser kukurydziany z sosem malinowym
Składniki
- 100 g kaszy kukurydzianej
- 400 ml mleka
- 170 g cukru, najlepiej trzcinowego
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 50 g cukru pudru
- 300 g malin
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania
Kaszę kukurydzianą ugotuj w mleku z 2 łyżkami cukru. Odstaw, żeby przestygła, ale nie stężała. Przygotuj 4 pucharki, foremki do crème brûlée lub słoiczki. Na dno każdego naczynia wyłóż lekko ciepłą kaszę, wyrównaj wierzch łopatką lub łyżką. Wstaw naczynia do lodówki na 2 godziny. W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, dodaj skórkę cytrynową i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszaj całość, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw masę, żeby wystygła. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na mamałygę jako drugą warstwę deseru i ponownie wstaw naczynia do lodówki. Kilka malin zostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem, przetrzyj przez drobne sito. Przed podaniem wierzch deseru polej sosem malinowym i udekoruj całymi malinami, cukrem pudrem oraz listkami mięty.