Mamałyga z twarogiem to jedno z tych dań, które potrafią zaskoczyć swoją prostotą, a jednocześnie sycić i rozgrzewać jak najlepszy comfort food. Ze względu na fakt, że przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub ciepłą kolację. Prawdopodobnie znasz mamałygę z kuchni rumuńskiej lub mołdawskiej, jednak w tej wersji – z białym serem, chrupiącym boczkiem i cebulką – nawiązuje ona do smaków znanych także z polskiej kuchni kresowej.
Mamałyga z twarogiem – prosty i pożywny klasyk z kuchni wschodniej
Porcja dla 2–3 osób
Składniki:
- 200 g kaszy kukurydzianej
- 300 g twarogu półtłustego
- 800 ml wody
- 100 g wędzonego boczku lub słoniny
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wlej wodę do garnka, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Następnie wsyp kaszę kukurydzianą, zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut, często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłącz palnik i odstaw.
Krok 2:
Na osobnej patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę. Przesmaż razem na złocisty kolor – najlepiej, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a cebula się zeszkli.
Krok 3:
Na talerz wyłóż porcję ciepłej mamałygi. Posyp ją rozkruszonym twarogiem, posiekanym szczypiorkiem oraz gorącym boczkiem z cebulą.
Podpowiedzi i modyfikacje:
- Jeśli chcesz uzyskać wersję wegetariańską, pomiń boczek – zamiast tego przesmaż samą cebulkę na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
- Możesz też dodać odrobinę kwaśnej śmietany – z pewnością wzbogaci smak i konsystencję.
- Ważnym aspektem jest wybór dobrej jakości kaszy – im drobniejsza, tym szybciej się gotuje.
- Mamałyga smakuje dobrze również na zimno – podobnie jak kasza manna czy polenta.
Reasumując – to danie jest wyjątkowo uniwersalne. Może być serwowane na słono lub słodko, na świeżo lub odsmażane kolejnego dnia. Podsumowując: mamałyga z twarogiem to niedoceniany klasyk, który zdecydowanie warto przypomnieć – także w nowoczesnej kuchni. Spróbuj, jeśli lubisz szybkie i proste dania, które dają maksimum satysfakcji z minimum składników!
Na zakończenie – pamiętaj, aby podać mamałygę gorącą. To w rezultacie wydobywa z niej najwięcej smaku i aromatu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<