X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Pierożki z kruchego ciasta

Od jakiegoś czasu za Bogusia chodzą pierogi, ale nie umiała określić na jakie ma ochotę. Więc zrobiłem jej małą niespodziankę i przygotowałem pierożki z kruchego ciasta. Wyszły przepyszne! Kruche, delikatne w smaku, bardzo aromatyczne. Kruche ciasto i gorgonzola to z pewnością idealne połączenie. 

Pierożki z kruchego ciasta

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • łyżeczki soli
  • 125 ml zimnej wody
Farsz:
  • 300 g sera gorgonzola
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki listków rozmarynu świeżego
  • 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
     

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę, następnie zrób z niej kopczyk z dołkiem pośrodku. Do dołka włóż miękkie masło pokrojone w kostkę, oprósz szczyptą soli. Szybko mieszaj składniki, dodając po trochu zimną wodę, ale ciasta nie wyrabiaj za długo. Zawiń je w folię do żywności, odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Krok 2:

Obierz ser ze skórki. Przełóż go do miski, następnie dodaj drobno posiekane: dojrzewającą szynkę, czosnek, chili bez pestek i rozmaryn. Wszystko dokładnie wyrób widelcem.

Krok 3:

Rozwałkuj ciasto na grubość 2–3 milimetrów, wytnij szklanką kółka. Na środek co drugiego kółka nałóż porcję farszu, przykryj drugim krążkiem. Zlep bardzo dokładnie palcami brzegi.

Krok 4:

Wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na posmarowanej oliwą blasze i piecz 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do czasu, gdy nabiorą lekko złocistej barwy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również