Dania głównePierogi i kluski
Pierożki z kruchego ciasta
Od jakiegoś czasu za Bogusia chodzą pierogi, ale nie umiała określić na jakie ma ochotę. Więc zrobiłem jej małą niespodziankę i przygotowałem pierożki z kruchego ciasta. Wyszły przepyszne! Kruche, delikatne w smaku, bardzo aromatyczne. Kruche ciasto i gorgonzola to z pewnością idealne połączenie.
Pierożki z kruchego ciasta
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- łyżeczki soli
- 125 ml zimnej wody
Farsz:
- 300 g sera gorgonzola
- 100 g szynki dojrzewającej
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki listków rozmarynu świeżego
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej na stolnicę, następnie zrób z niej kopczyk z dołkiem pośrodku. Do dołka włóż miękkie masło pokrojone w kostkę, oprósz szczyptą soli. Szybko mieszaj składniki, dodając po trochu zimną wodę, ale ciasta nie wyrabiaj za długo. Zawiń je w folię do żywności, odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Krok 2:
Obierz ser ze skórki. Przełóż go do miski, następnie dodaj drobno posiekane: dojrzewającą szynkę, czosnek, chili bez pestek i rozmaryn. Wszystko dokładnie wyrób widelcem.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na grubość 2–3 milimetrów, wytnij szklanką kółka. Na środek co drugiego kółka nałóż porcję farszu, przykryj drugim krążkiem. Zlep bardzo dokładnie palcami brzegi.
Krok 4:
Wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na posmarowanej oliwą blasze i piecz 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do czasu, gdy nabiorą lekko złocistej barwy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<