X

Czego szukasz?

Przepis

Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań w Polsce. Sposobów podania i rodzajów farszu są dziesiątki. Smażone, pieczone, gotowane, z mięsem, z warzywami, z tofu i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pierogi ruskie, ale nie są to zwykłe ruskie. Koniecznie przeczytajcie przepis na pierogi ruskie Kuroniów. 

Pierogi ruskie Kuroniów

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 100 g sera pleśniowego, np. rokpola
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli – najlepiej pół na pół czosnkowej i cebulowej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”.

Krok 2:

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj, następnie razem podsmaż na oleju.

Krok 3:

Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą, białym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą, następnie starannie zlep.

Krok 5:

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również