Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań w Polsce. Sposobów podania i rodzajów farszu są dziesiątki. Smażone, pieczone, gotowane, z mięsem, z warzywami, z tofu i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pierogi ruskie, ale z pewnością nie są to zwykłe ruskie. Koniecznie przeczytajcie przepis na pierogi ruskie Kuroniów.
Pierogi ruskie Kuroniów
Składniki na około 50 – 70 pierogów
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100 – 150 ml bardzo gorącej wody
Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g boczku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- możesz dodać 100 g sera pleśniowego, np. rokpola
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj masło, jajka, żółtko oraz gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub specjalnego ringa wycinaj okręgi.
Krok 2:
Przygotuj farsz: Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj, boczek pokrój w drobną kostkę, następnie razem podsmaż na oleju.
Krok 3:
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami oraz serem pleśniowym, jeśli masz ochotę go dodać. Następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Szklanką lub specjalnym ringiem wytnij krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka starannie zlep.
Krok 5:
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem lub oprószone podsmażoną cebulą i boczkiem.
Pierogi ruskie z serem pleśniowym to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań.
Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, więc zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych inspiracji znajdziesz np. >> TUTAJ <<