X

Czego szukasz?

Przepis

Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań w Polsce. Sposobów podania i rodzajów farszu są dziesiątki. Smażone, pieczone, gotowane, z mięsem, z warzywami, z tofu i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pierogi ruskie, ale z pewnością nie są to zwykłe ruskie. Koniecznie przeczytajcie przepis na pierogi ruskie Kuroniów. 

Pierogi ruskie Kuroniów

Składniki na około 50 – 70 pierogów

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100 – 150 ml bardzo gorącej wody

Farsz:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • możesz dodać 100 g sera pleśniowego, np. rokpola

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj masło, jajka, żółtko oraz gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub specjalnego ringa wycinaj okręgi.

Krok 2:

Przygotuj farsz: Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj, boczek pokrój w drobną kostkę, następnie razem podsmaż na oleju.

Krok 3:

Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami oraz serem pleśniowym, jeśli masz ochotę go dodać. Następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem.  Na koniec dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Szklanką lub specjalnym ringiem wytnij krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka starannie zlep.

Krok 5:

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem lub oprószone podsmażoną cebulą i boczkiem. 

Pierogi ruskie z serem pleśniowym to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań.

Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, więc zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych inspiracji znajdziesz np. >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również