Dania głównePierogi i kluskiPotrawy z ziemniaków
Pierogi ruskie Kuroniów
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań w Polsce. Sposobów podania i rodzajów farszu są dziesiątki. Smażone, pieczone, gotowane, z mięsem, z warzywami, z tofu i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pierogi ruskie, ale nie są to zwykłe ruskie. Koniecznie przeczytajcie przepis na pierogi ruskie Kuroniów.
Pierogi ruskie Kuroniów
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 100 g sera pleśniowego, np. rokpola
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli – najlepiej pół na pół czosnkowej i cebulowej
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”.
Krok 2:
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj, następnie razem podsmaż na oleju.
Krok 3:
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą, białym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą, następnie starannie zlep.
Krok 5:
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<