Ciasta i ciastka
Vanilkove rohlicky – waniliowe rogaliki
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- szklanka zmielonych lub posiekanych obranych migdałów
- cukier lub aromat waniliowy
- pół łyżki soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem, gdy mamy już puszystą, białą masę, to powoli dodajemy makę, a na koniec zmielone migdały, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przygotowujemy wałki o średnicy 3 cm. Każdy wałek ciasta zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładam do lodówki na godzinę. Po godzinie wyciągamy jeden wałek ciasta i kroimy go w plasterki o grubości 0,5 cm. Z każdego plasterka formujemy wałeczek i zaginamy go tak, żeby nadać mu kształt rogalika. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200°C. W tym czasie przygotowujemy z kolejnego wałka ciasta nową porcję rogalików. Układamy je na papierze pergaminowym, który zsuniemy później na pustą blachę. Po ostygnięciu układamy ciasteczka delikatnie w pudełku lub na talerzu i posypujemy cukrem pudrem