Przepis
Desery
Jabłka płonące
Składniki
- kilka jabłek (po 1 na osobę)
- garść rodzynek
- 2 łyżki masła
- 30 g cukru
- szczypta cynamonu oraz po goździku do każdego jabłka
Sos waniliowy:
- 250 ml mleka, kawałek laski wanilii lub cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- rum 80% do polania jabłek po upieczeniu - po łyżeczce na porcję
Sposób przygotowania
Jabłek nie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, tak aby nie przekłuć na wylot. Do każdego jabłka wsypujemy cukier, rodzynki, cynamon, goździk. Na wierzchu układamy grudkę masła. Jabłka układamy w misce żaroodpornej, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180°C na 30min. Po upieczeniu skórka powinna lekko pękać. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos .Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy zagotowane z posiekaną wanilią mleko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, rozbitą w 2 łyżkach zimnego mleka. Całość ubijamy na ogniu, aż utworzy się jednolita piana. Zamiast sosu możemy zrobić budyń waniliowy, karmelowy lub śmietankowy. Jabłka po wyjęciu z pieca polewamy sosem oraz rumem i podpalamy przed podaniem.