Desery
Gruszki „Piękna Helena”
Składniki
- 4 duże, dojrzałe gruszki - najlepsze są gruszki dojrzałe, soczyste, ale lekko twardawe
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół laski wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 ml brandy
- 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- 12 kulek lodów waniliowych
Sposób przygotowania
Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, wrzucamy pokruszoną czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozpuszczamy na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zważyć. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. konfiturą pomarańczową.