Przepis
Kasza
Kasza kukurydziana z żółtym serem
Składniki
- 300 g kaszy kukurydzianej
- 1 l wody
- 150 g żółtego sera
- 125 ml śmietany 18 %
- szczypta soli
- masło i 1 łyżka tartej bułki do wysmarowania
- brytfanki
Sposób przygotowania
Zalewamy kaszę, gorącą i posoloną do smaku wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając. Ponieważ kasza kukurydziana jest drobna i ma skłonność do przywierania do dna garnka, najlepiej jest gotować ją na parze - wstawiając rondelek z kaszą do większego garnka z gotującą się wodą. Po upływie 20 minut zdejmujemy rondelek i mieszamy kaszę ze śmietaną i utartym żółtym serem. Polecam oscypek, można też dodać bryndzę. Brytfankę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i przekładamy do niej kaszę. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Tak przygotowana kasza stanowi dobry dodatek do mięs.