Dania głównePotrawy wegetariańskie
Kotlety z ciecierzycy z serem feta
Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na fantastyczne kotlety z ciecierzycy z serem feta. Kapitalne wegetariańskie danie, które bez wątpienia przygotujecie w 20 minut. Z pewnością sprawę ułatwi użycie ciecierzycy konserwowej, oszczędzicie sobie namaczania i gotowania. W pakiecie podrzucam Wam również przepis na genialną sałatkę z kaszy bulgur oraz banalnie prosty, lekko pikantny dip, który przygotowałem na bazie majonezu. Na zakończenie zachęcę Was do podzielenia się ze mną opinią na temat poniższego przepisu, sprawdźcie i dajcie znać w komentarzu.
Kotlety z ciecierzycy z serem feta
Składniki:
- 1 mała cebula
- 400g ciecierzycy konserwowej, bez zalewy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 150 g sera typu feta
- 1 jajko „M”
- 5 łyżek bułki tartej do środka + do obtoczenia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dip:
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Krok 2:
Ciecierzycę rozdrobnij za pomocą ręcznego blendera do konsystencji papki.
Krok 3:
Po trzecie do masy dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, miętę, pokruszony w rękach ser typu feta, majonez, bułkę tartą, jajko i przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sól. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotleciki, mi wyszło 10 niedużych sztuk. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.
Krok 5:
Wszystkie podane składniki na dip dokładnie ze sobą wymieszaj.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie.
Jaka kasza jest podana do kotlecików? Jaki jest doprawiona?
Sałatka z kaszą bulgur i pomidorami tu przesyłam link do przepisu https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/potrawy-wegetarianskie/salatka-z-kasza-bulgur-i-pomidorami/
A czy mozna upiec w piekarniku? Czy wówczas trzeba modyfikować przepis?
Wiesz co ja nie piekłem tych kotletów tylko smażyłem, ale myślę, że to dobry pomysł. Spróbuj piec ok 20 minut w 180 °C
Zrobiłam. W smaku pyszne, ale coś poszło nie tak. Mimo idealnych propocji z przepisu kotlety kotlety w trakcie smażenia zaczęły mi się rozsypywać w drobny mak. W całości przetrwały tylko 3. Co powinnam poprawić?
Nigdy nie miałem takiej sytuacji, ale proponuje następnym razem dodać jedno jajko więcej.