X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskie

Kotlety z ciecierzycy z serem feta

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na fantastyczne kotlety z ciecierzycy z serem feta. Kapitalne wegetariańskie danie, które bez wątpienia przygotujecie w 20 minut. Z pewnością sprawę ułatwi użycie ciecierzycy konserwowej, oszczędzicie sobie namaczania i gotowania. W pakiecie podrzucam Wam również przepis na genialną sałatkę z kaszy bulgur oraz banalnie prosty, lekko pikantny dip, który przygotowałem na bazie majonezu. Na zakończenie zachęcę Was do podzielenia się ze mną opinią na temat poniższego przepisu, sprawdźcie i dajcie znać w komentarzu. 

Kotlety z ciecierzycy z serem feta

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 400g ciecierzycy konserwowej, bez zalewy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 150 g sera typu feta
  • 1 jajko „M”
  • 5 łyżek bułki tartej do środka + do obtoczenia
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Dip:
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Po pierwsze cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Krok 2:

Ciecierzycę rozdrobnij za pomocą ręcznego blendera do konsystencji papki.

Krok 3:

Po trzecie do masy dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, miętę, pokruszony w rękach ser typu feta, majonez, bułkę tartą, jajko i przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sól. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotleciki, mi wyszło 10 niedużych sztuk. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.

Krok 5:

Wszystkie podane składniki na dip dokładnie ze sobą wymieszaj. 

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam. W smaku pyszne, ale coś poszło nie tak. Mimo idealnych propocji z przepisu kotlety kotlety w trakcie smażenia zaczęły mi się rozsypywać w drobny mak. W całości przetrwały tylko 3. Co powinnam poprawić?

    • Nigdy nie miałem takiej sytuacji, ale proponuje następnym razem dodać jedno jajko więcej.

Sprawdź również