X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Batoniki z ciasta piernikowego

Batoniki z ciasta piernikowego to moja ostatnia wariacja na temat staropolskiego piernika długo dojrzewającego. Myślę, że ta wersja świątecznego przysmaku zaskoczy moich jak i Waszych gości. A z ciasta możemy wyczarować zarówno piernik, jak i batoniki. Zapraszam Was do lektury przepisu.

BATONIKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO

CIASTO:

  • 500 g miodu np. lipowego
  • 250 g masła
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika, razem 40 g
  • powidła śliwkowe (4 stoliczki po 400 g każdy)

POLEWA: 

  • 4 tabliczki czekolady np. mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kakao 
  • wiórki kokosowe do dekoracji 

Batoniki z ciasta piernikowego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, podgrzewaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a cukier się rozpuści. Następnie odstaw masę niech przestygnie. 

Krok 2:

Mąkę wymieszaj z soda i przyprawą do piernika. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, najlepiej drewnianą łyżka lub np. przy miksera planetarnego. Następnie ciasto przykryj ściereczka i odstaw w zimne miejsce na 4 tygodnie. 

Krok 3:

Po 4 tygodniach: 

Gotowe ciasto podziel na 3 części. Następnie każdą cześć rozwałkuj, staraj się żeby blaty były równo rozwałkowane. Pamiętaj, ze piernik podczas pieczenia urośnie. 

Krok 4:

Blaty piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie je wyjmij i wystudź. Dwa blaty przełóż powidłami. Trzeci blat przekrój na pół i również przełóż powidłami. Ważne żeby powidła były kwaśne, piernik jest wystarczająco słodki. 

Krok 5:

Przełożony powidłami piernik przykryj papierem do pieczenia, następnie obciąż np. książką i zostaw na 2-3 dni w zimnym miejscu np. w lodówce. 

Krok 6:

Po 3 dniach:

Gotowy piernik podziel na mniejsze kawałki, prostokątne batony. Czekoladę rozpuść w rondelku z dodatkiem śmietanki i kakao. Polewą polej batoniki. Udekoruj wiórkami kokosowymi. 

Z przepisu batonów wyjdzie bardzo dużo, dlatego proponuję Wam z połowy zrobić 3 warstwowy piernik, a z drugiej części batony.  

Batoniki z ciasta piernikowego

Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również