Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery
Batoniki z ciasta piernikowego
Batoniki z ciasta piernikowego to moja ostatnia wariacja na temat staropolskiego piernika długo dojrzewającego. Myślę, że ta wersja świątecznego przysmaku zaskoczy moich jak i Waszych gości. A z ciasta możemy wyczarować zarówno piernik, jak i batoniki. Zapraszam Was do lektury przepisu.
BATONIKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO
CIASTO:
- 500 g miodu np. lipowego
- 250 g masła
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 1 kg mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 3 jajka rozmiar M
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika, razem 40 g
- powidła śliwkowe (4 stoliczki po 400 g każdy)
POLEWA:
- 4 tabliczki czekolady np. mlecznej
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kakao
- wiórki kokosowe do dekoracji
Batoniki z ciasta piernikowego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, podgrzewaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a cukier się rozpuści. Następnie odstaw masę niech przestygnie.
Krok 2:
Mąkę wymieszaj z soda i przyprawą do piernika. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową oraz jajka. Wymieszaj dokładnie, najlepiej drewnianą łyżka lub np. przy miksera planetarnego. Następnie ciasto przykryj ściereczka i odstaw w zimne miejsce na 4 tygodnie.
Krok 3:
Po 4 tygodniach:
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Następnie każdą cześć rozwałkuj, staraj się żeby blaty były równo rozwałkowane. Pamiętaj, ze piernik podczas pieczenia urośnie.
Krok 4:
Blaty piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie je wyjmij i wystudź. Dwa blaty przełóż powidłami. Trzeci blat przekrój na pół i również przełóż powidłami. Ważne żeby powidła były kwaśne, piernik jest wystarczająco słodki.
Krok 5:
Przełożony powidłami piernik przykryj papierem do pieczenia, następnie obciąż np. książką i zostaw na 2-3 dni w zimnym miejscu np. w lodówce.
Krok 6:
Po 3 dniach:
Gotowy piernik podziel na mniejsze kawałki, prostokątne batony. Czekoladę rozpuść w rondelku z dodatkiem śmietanki i kakao. Polewą polej batoniki. Udekoruj wiórkami kokosowymi.
Z przepisu batonów wyjdzie bardzo dużo, dlatego proponuję Wam z połowy zrobić 3 warstwowy piernik, a z drugiej części batony.
Batoniki z ciasta piernikowego
Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.