X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Biszkopt z owocami

Składniki

-150 g cukru
-150 g mąki (ok. 1 szklanka)
-8 jajek
-8 łyżeczek śmietany 18– 22 %
-szczypta soli
Do przełożenia
-250 ml śmietany kremówki
-1 łyżka stołowa cukru pudru
-500 g owoców sezonowych: truskawek, jagód, malin

Sposób przygotowania

Ucieramy w misce żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy porcjami przesianą mąkę i śmietanę, cały czas masę ucieramy. Oziębione białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ja do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wlewamy ciasto, dosypujemy 1/3 lub nawet połowę owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° przez ok. pół godziny. Przygotowujemy bitą śmietanę ubijając kremówkę z niedużą ilością cukru pudru. Ciasto po upieczeniu i ochłodzeniu przybieramy bitą śmietaną i owocami. Można też przeciąć ciasto na pół i dodatkowo przełożyć bitą śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również