X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Biszkopt nasączany arakiem lub rumem

Składniki

-200 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
-200 g cukru pudru
-3 łyżki mleka
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-3 jajka
-1,5 kieliszka rumu (ok. 75 ml)

Sposób przygotowania

Źółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz rum. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i znowu mieszamy. Oziębione białka mieszamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą żółtkową. Formę smarujemy masłem, wkładamy ciasto i pieczemyprzez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° . Taki biszkopt możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również