Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Orzechowiec z kremem waniliowym
Orzechowiec z kremem waniliowym, to nie jest szybkie ciasto, potrzebujecie dłuższą chwilkę żeby je przygotować. Ale gwarantuję, że smak wynagrodzi całą pracę, a wielkość blaszki sprawi, że ciasto cieszyć Was będzie swoim smakiem kilka dni. Poniżej dokładny przepis, jeśli będziecie mieli jakieś pytania to piszcie w komentarzach, na wszystkie odpowiem.
Orzechowiec z kremem waniliowym
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki około 3 szklanek
- 3 jajka
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
- 350 g orzechów np. włoskich
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu np. lipowego
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 600 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze do ciepłego mleka dodaj miód, cukier i wymieszaj by cukier się rozpuścił. Następnie wbij jajka i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Po drugie mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Następnie połącz ze sobą obydwie masy i zagnieć ciasto. Powinno być lśniące i elastyczne. Ciasto podziel na 2 równe części i schłodź 30 minut w lodówce.
Krok 3:
Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko na prostokąty o wielkości blachy – ja użyłem formy o wymiarach 25 na 30 cm. Następnie obydwa kawałki ciasta wstaw na papierze do pieczenia na 15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Ciasto wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj je dokładnie z budyniem by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodawaj cały czas mieszając mleko z budyniem. Zagotuj i odstaw do wystudzenia. Co kilka minut mieszaj by na budyniu nie utworzył się kożuch. Kiedy masa jest zimna zmiksuj ją z dodatkiem miękkiego masła i cukru pudru na gładki krem.
Krok 5:
Teraz zrób masę orzechową. W garnku rozgrzej miód z masłem i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj orzechy, następnie podgrzewaj cały czas mieszając, w taki sposób, by orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową.
Krok 6:
Na koniec w blaszce ułóż pierwszą warstwę ciasta. Na niej wyłóż krem waniliowy, wyrównaj. Teraz połóż drugą warstwę ciasta, następnie na wierzchu połóż masę orzechową. Ciasto schłodź minimum 2-3 godziny w lodówce, ale najlepsze jest ono po 2 dniach, kiedy ono idealnie zmięknie i wszystkie smaki się przenikną.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.