Potrawy mięsneWieprzowina
Medaliony ziołowe z pomidorami
Składniki
- 600 g polędwiczek wieprzowych (grubszych części)
- 1 duża cukinia,1 duża cebula
- po pęczku: natki pietruszki i bazylii
- pół pęczka tymianku
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 łyżki musztardy, 1 łyżka masła
- 400 g pomidorów
- 3 łyżki oleju, sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki octu, najlepiej balsamicznego
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon i kroimy na plastry 3 cm szerokie. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, owijamy nią medaliony z polędwiczek, solimy, pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Smażymy z wszystkich stron na dwóch łyżkach oleju. Zioła po umyciu siekamy i ugniatamy z masłem i tartą bułką. Podsmażone medaliony układamy na blasze posmarowanej łyżką oleju, smarujemy je musztardą i kładziemy na wierzchu łyżeczką masę ziołową. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Przygotowujemy pomidory: sparzamy je wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na łyżce oleju smażymy cebulę, dodajemy pomidory, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem, octem, dodatkowo możemy dodać trochę mięty, bazylii lub melisy do smaku. Podajemy medaliony na smażonych pomidorach.