Przepis
Ciasta i ciastka
Rogaliki waniliowe II
Składniki
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 100 g obranych i zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło, migdały, cukier, cukier waniliowy i ew. szczyptę soli. Całość siekamy nożem. Na koniec dodajemy 2 żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Najlepiej jest podzielić je na równe porcje, z których formujemy wałki o średnicy 3-4 cm. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy taki wałek ciasta i kroimy nożem na talarki grubości 5 mm. Z każdego plasterka formujemy w rękach wałeczek, któremu nadajemy kształt rogalika. Układamy nasze rogaliki na blasze i pieczemy 12 minut w temp. 180-190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.