X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Deser jogurtowy z karmelizowanymi śliwkami

Mam dla Was przepis na deser jogurtowy z karmelizowanymi śliwkami. Takie słodkości są wyjątkowo wdzięczne – szybkie do ogarnięcia i atrakcyjnie się prezentują. Nie tak dawno podczas festiwalu kulinarnego, który miałem przyjemność prowadzić swój pokaz miał Pascal Brodnicki. Przygotował bardzo fajny deser, na bazie twarogu, bitej śmietany i kiwi. Pomyślałem, że także przygotuje coś podobnego!  Ten rodzaj dania z francuska nazywa się verrine, oznacza pojedyncze porcje deseru podane w szklance, pucharku lub słoiczku. Jest to fajne rozwiązanie, gdy trzeba przygotować coś słodkiego na szybko. Moja wersja jest mocno jesienna, ponieważ postawiłem na deser jogurtowy z karmelizowanymi śliwkami, twarogiem, jogurtem oraz miodem. Poniżej dokładny przepis na ten prosty deser w szklance.

Deser jogurtowy z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

  • 400 g śliwek np. węgierek – 8 sztuk 
  • 1 łyżka miodu 
  • 200 g twarogu wiejskiego 
  • 125 g jogurtu naturalnego 
  • Łyżeczka cukru waniliowego 
  • 20 g cukru pudru 
  • 6 sztuk podłużnych biszkoptów 
  • Do dekoracji kilka bezików i mięta 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Śliwki podziel na połówki, usuń pestki. Miód wlej na patelnie, kiedy zacznie się pienić dodaj śliwki. Owoce praż 4-5 minut na średniej mocy palnika aż zmiękną.

Krok 2:

Następnie twaróg wymieszaj z jogurtem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy.

Krok 2:

Poszczególne składniki układaj warstwami. Zacznij o masy serowo – jogurtowej, następnie pokruszone biszkopty i prażone śliwki. Do dekoracji użyłem mięty oraz mini bezików.

Inne nasze przepisy na pyszne desery znajdziesz tu>> Desery

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również