Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc
Kiełbasa biała w sosie polskim Macieja Kuronia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora zdecydować sie jakie specjały pojawią się w tym roku na naszych wielkanocnych stołach. Żurek, jajka faszerowane, mazurek, baba i oczywiście ona biała kiełbasa. Dzisiaj inspiracja dla Was kiełbasa biała w sosie polskim.
Kiełbasa biała w sosie polskim Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 500 ml jasnego piwa
- 500 ml wody (można dać trochę mniej, nawet 125 ml)
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ocet winny lub np. sok z cytryny
- pół łyżeczki cukru ew. karmel
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Białą kiełbasę zalej piwem zmieszanym z woda, dodaj obrane i posiekane cebule. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 2:
Po ugotowaniu przetrzyj cebulę na gładki krem (możesz to zrobić za pomocą blendera lub np. malaksera). Następnie dodaj do wywaru zasmażkę powstałą z połączenia masła i mąki. W dalszej kolejności dodaj przyprawy, sól, ocet winny lub np. sok z cytryny i cukier. Niektórzy lubią wcześniej cukier zrumienić na patelni. Wtedy zrobi się z niego karmel. Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił.
Krok 3:
Sos z wszystkimi przyprawami zagotowuj.
Podawaj kiełbasę pokrojoną w plasterki polaną sosem z dodatkiem pieczywa i warzyw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<