X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc

Kiełbasa biała w sosie polskim

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 500 ml jasnego piwa
  • 500 ml wody (można dać trochę mniej, nawet 125 ml)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • pół łyżeczki cukru ew. karmel
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania

Kiełbasę zalewamy piwem zmieszanym z woda, wrzucamy obrane i posiekane cebule. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po ugotowaniu przecieramy cebulę dodajemy do wywaru zasmażkę zrobioną z masła i mąki oraz przyprawy, sól, ocet winny lub sok z cytryny i cukier. Niektórzy lubią wcześniej cukier zarumienić na patelni. Wtedy robi się z niego karmel. Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił. Sos z wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Podajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki polaną sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również