X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc

Kiełbasa biała w sosie polskim Macieja Kuronia

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora zdecydować sie jakie specjały pojawią się w tym roku na naszych wielkanocnych stołach. Żurek, jajka faszerowane, mazurek, baba i oczywiście ona biała kiełbasa. Dzisiaj inspiracja dla Was kiełbasa biała w sosie polskim. 

Kiełbasa biała w sosie polskim Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 500 ml jasnego piwa
  • 500 ml wody (można dać trochę mniej, nawet 125 ml)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ocet winny lub np. sok z cytryny
  • pół łyżeczki cukru ew. karmel
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Białą kiełbasę zalej piwem zmieszanym z woda, dodaj obrane i posiekane cebule. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Krok 2:

Po ugotowaniu przetrzyj cebulę na gładki krem (możesz to zrobić za pomocą blendera lub np. malaksera). Następnie dodaj do wywaru zasmażkę powstałą z połączenia masła i mąki.  W dalszej kolejności dodaj przyprawy, sól, ocet winny lub np. sok z cytryny i cukier. Niektórzy lubią wcześniej cukier zrumienić na patelni. Wtedy zrobi się z niego karmel. Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił.

Krok 3:

Sos z wszystkimi przyprawami zagotowuj.

Podawaj kiełbasę pokrojoną w plasterki polaną sosem z dodatkiem pieczywa i warzyw. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ << 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również