Jak już pewnie zdążyliście zauważyć lubię gotowanie szybkie, aromatyczne i pełne smaku dania. Dlatego jedną z moich ulubionych technik kulinarnych jest stir-fry, technika rodem z Chin polegająca na szybkim smażeniu. Dania tego typu najczęściej podaje się z makaronem lub np. ryżem. Zapraszam poniżej wołowina z warzywami po chińsku.
Wołowina z warzywami po chińsku
Składniki:
- 350 g wołowiny (udziec wołowy)
- 150 g papryki czerwonej
- 100 g papryki żółtej
- 60 g papryki zielonej
- 150 g cukinii
- 50 g marchwi
- 80 g cebuli
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka sosu ostrygowego
Marynata do mięsa:
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka oleju sezamowego
- ząbek czosnku utarty
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Wołowinę pokrój w cienkie plastry.
Krok 2:
Składniki marynaty wymieszaj. Następnie odstaw na czas krojenia warzyw.
Krok 3:
Na mocno rozgrzaną patelnie wrzuć mięso razem z marynatą. Następnie smaż 4-5 minut mieszając od czasu od czasu.
Krok 4:
Dodaj cebule i marchew pokrojoną w kostkę. Gdy marchew zmięknie dodaj paprykę i cukinie również pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa zmiękną dodaj sos sojowy, sos ostrygowy, następnie olej sezamowy.
Krok 5:
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaj ze 125 ml zimnej wody. Na koniec dodaj mieszankę do dania. Dokładnie wymieszaj. Smaż 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, podawaj z ryżem lub np. chińskim makaronem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<
Izzy Pizzy 🙂 Dodałam na koniec szczyptę przyprawy 5 smaków ( wiem, wiem ) i marynowane karczochy, jak zwykle musiałam coś na swoją nutę.
Dziękuję
Krok po kroku zrobiłam wyszło genialne! Polecam.