Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Moja ulubiona polędwica à la Châteaubriand
Składniki
- 1 kg polędwicy - z tzw. głowy, czyli najgrubszej części
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g masła
- sól, pieprz
#Sos berneński - 1 duża cebula
- 4 łyżki przegotowanej wody
- 3 żółtka
- 1 gałązka estragonu lub szczypta estragonu w proszku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, gotujemy na małym ogniu 3 minuty. Rozbijamy 3 żółtka z 3 łyżkami oliwy, dodajemy posiekaną gałązkę estragonu lub szczyptę sproszkowanego, wlewamy 2 łyżki octu winnego i 2 łyżki przegotowanej wody, mieszamy. Wszystko wrzucamy do rondelka z cebulą, który wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje, uważając przy tym, aby się nie zagotował. Oczyszczoną, umytą i osuszoną w ściereczce polędwicę kroimy na grube plastry (około 6 cm), smażymy na mocno rozgrzanym maśle po 3 minuty z każdej strony, usmażoną stronę posypujemy solą i pieprzem. Przy przewracaniu uważamy, żeby nie nakłuć mięsa. Mięso jest gotowe, gdy po przewróceniu na usmażonej stronie zaczynają się pojawiać kropelki soku. Podajemy na ogrzanym półmisku, obkładając usmażonymi ziemniakami i dekorując natką pietruszki. Sos podajemy w sosjerce.