X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Makaron bavette z sosem Arrabbiata

Makaron z sosem Arrabbiata to niezwykle pyszny i szybki w wykonaniu obiad. Z pewnością jest też prosty,  więc jego wykonanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Danie idealne, gdy wracacie zmęczeni, ale głodni z pracy. 30 minut i obiad gotowy, a może się uda, że zostanie coś na jutro 🙂 Ale tego nie obiecuje. 

MAKARON BAVETTE Z SOSEM ARRABBIATA

Składniki dla 4 osób:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 300 g makaronu Bavette
  • 1 słoik sosu Arrabiatta
  • garść listków świeżej bazylii
  • 50 g startego sera parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili

Makaron bavette z sosem Arrabbiata

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku zagotuj 3 litry osolonej wody. Wsyp makaron, gotuj przez 9 minut.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj boczek pokrojony w cienkie paski, podsmaż przez 3-4 minuty aż będzie rumiany. Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż 2-3 minuty do momentu, kiedy zrobi się szklista. Następnie dodaj sos arrabiatta.

Krok 3:

Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.  Gdy makaron się ugotuje odcedź go pozostawiając szklankę (200 ml) wody z gotowania.

Krok 4:

Połącz makaron z sosem i wodą pozostałą z gotowania makaronu. Dodaj porwane liście bazylii, następnie starty parmezan oraz płatki chili. Wymieszaj i podawaj bezzwłocznie.

Makaron bavette z sosem Arrabbiata

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również