Dania główneMakaron
Makaron bavette z sosem Arrabbiata
Makaron z sosem Arrabbiata to niezwykle pyszny i szybki w wykonaniu obiad. Z pewnością jest też prosty, więc jego wykonanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Danie idealne, gdy wracacie zmęczeni, ale głodni z pracy. 30 minut i obiad gotowy, a może się uda, że zostanie coś na jutro 🙂 Ale tego nie obiecuje.
MAKARON BAVETTE Z SOSEM ARRABBIATA
Składniki dla 4 osób:
- 200 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 300 g makaronu Bavette
- 1 słoik sosu Arrabiatta
- garść listków świeżej bazylii
- 50 g startego sera parmezan
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili
Makaron bavette z sosem Arrabbiata
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku zagotuj 3 litry osolonej wody. Wsyp makaron, gotuj przez 9 minut.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj boczek pokrojony w cienkie paski, podsmaż przez 3-4 minuty aż będzie rumiany. Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż 2-3 minuty do momentu, kiedy zrobi się szklista. Następnie dodaj sos arrabiatta.
Krok 3:
Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Gdy makaron się ugotuje odcedź go pozostawiając szklankę (200 ml) wody z gotowania.
Krok 4:
Połącz makaron z sosem i wodą pozostałą z gotowania makaronu. Dodaj porwane liście bazylii, następnie starty parmezan oraz płatki chili. Wymieszaj i podawaj bezzwłocznie.
Makaron bavette z sosem Arrabbiata
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!