X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym

Dzisiaj mam dla Was przepis na pysznego kurczaka. A dokładnie udka z kurczaka. Troszkę ostatnio zapomniałem o istnieniu miodu pitnego i ostatnio butelka wpadła mi w ręce. Czym prędzej wziąłem się za przygotowanie czegoś pysznego z jego użyciem. Cały przepis czeka na Was poniżej.   

UDKA Z KURCZAKA MARYNOWANE W MIODZIE PITNYM

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 kg małych ziemniaków 
  • Pęczek koperku 
  • 500 g pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 50 ml sosu sojowego 
  • 80 ml miodu pitnego
  • 30 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • Łyżeczka tymianku lub np. majeranku
  • Łyżeczka słodkiej papryki 
  • Łyżeczka soli 

Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem koperku (ok 5 minut). Postaraj się żeby ziemniaki byłby podobnej wielkości, żeby w tym samym czasie doszły. 

Krok 2:

Kurczaka dopraw suszona papryka, tymiankiem i solą. Następnie mięso polej sosem sojowym, miodem pitnym i olejem. Na koniec zetrzyj ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wetrzyj w kurczaka. 

Krok 3:

Na blaszkę wyłóż podgotowane ziemniaki, następnie kurczaka.

Krok 4:

Pieczarki przekrój na pół, następnie dokładnie obtocz je w marynacie, która została po kurczaku. 

Krok 5:

Pieczarki dodaj do ziemniaków i udek. Na koniec piecz wszystko 30 minut w temperaturze 200°C. 

Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ciekawy pomysł na gotowanie ziemniaków z koperkiem, ja gotuję kalafior z koperkiem, a do gotowania ziemniaków dodaję ząbki czosnku, teraz będę dodawać też koperku. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam

Sprawdź również