Dania główneDrób
Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym
Dzisiaj mam dla Was przepis na pysznego kurczaka. A dokładnie udka z kurczaka. Troszkę ostatnio zapomniałem o istnieniu miodu pitnego i ostatnio butelka wpadła mi w ręce. Czym prędzej wziąłem się za przygotowanie czegoś pysznego z jego użyciem. Cały przepis czeka na Was poniżej.
UDKA Z KURCZAKA MARYNOWANE W MIODZIE PITNYM
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 kg małych ziemniaków
- Pęczek koperku
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- 80 ml miodu pitnego
- 30 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- Łyżeczka tymianku lub np. majeranku
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka soli
Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem koperku (ok 5 minut). Postaraj się żeby ziemniaki byłby podobnej wielkości, żeby w tym samym czasie doszły.
Krok 2:
Kurczaka dopraw suszona papryka, tymiankiem i solą. Następnie mięso polej sosem sojowym, miodem pitnym i olejem. Na koniec zetrzyj ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wetrzyj w kurczaka.
Krok 3:
Na blaszkę wyłóż podgotowane ziemniaki, następnie kurczaka.
Krok 4:
Pieczarki przekrój na pół, następnie dokładnie obtocz je w marynacie, która została po kurczaku.
Krok 5:
Pieczarki dodaj do ziemniaków i udek. Na koniec piecz wszystko 30 minut w temperaturze 200°C.
Udka z kurczaka marynowane w miodzie pitnym
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Czy może być zwykły miód zamiast pitnego?
To nie będzie to samo ale możesz zastąpić jeśli nie masz.
Pyszne danie.
Dziękuje.
Ciekawy pomysł na gotowanie ziemniaków z koperkiem, ja gotuję kalafior z koperkiem, a do gotowania ziemniaków dodaję ząbki czosnku, teraz będę dodawać też koperku. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam