X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronSałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to bardzo lubiana w naszej rodzinie potrawa. Czasami przygotowuję ją kolację, fajnie sprawdza się wtedy makaron z obiadu. Naszym znajomym tak posmakowała, że często ląduje w ich lunch boxie. Poza tym, wszelkie sałatki na bazie makaronu znakomicie sprawdzają się na imprezach, spotkaniach i prywatkach.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem. Przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej jeżeli ugotowany będzie al dente, wtedy podczas mieszania nie będzie się rozpadał. Ja wybrałem kolorowe farfalle, czyli kokardki, ale równie dobrze sprawdzi się inny drobny makaron: muszelki, świderki lub penne.

Krok 2:

W czasie kiedy gotuje się makaron pokrój warzywa. Oliwki (najlepiej bez pestek) i suszone pomidory dość drobno posiekaj. Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij wodniste środku. Następnie pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, możesz również sięgnąć po inne świeże zioła lub ich mieszankę. Ładnie wkomponuje się natka pietruszki, koperek i bazylia.

Krok 3:

Makaron odcedź, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, ziołami, oraz sosem tysiąca wysp.

Krok 4:

Na końcu aby kawałki całkiem się nie rozpadły dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka. Sałatka makaronowa z tuńczykiem najlepiej smakuje na świeżo, ale spokojnie nadaje się następnego dnia do pracy. SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również