Sałatka makaronowa z tuńczykiem to bardzo lubiana w naszej rodzinie potrawa. Czasami przygotowuję ją na kolacje, fajnie sprawdza się wtedy makaron z obiadu. Naszym znajomym tak posmakowała, że często ląduje w ich lunch boxie. Poza tym, wszelkie sałatki na bazie makaronu znakomicie sprawdzają się na imprezach, spotkaniach i np. prywatkach.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g makaronu np. farfalle
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub np. oleju roślinnym
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 8 suszonych pomidorów
- 1 zielony ogórek
- 4 łyżki sosu tysiąca wysp, ja wybrałem Roleskiego
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej jeśli ugotowany będzie al dente, wtedy podczas mieszania nie będzie się rozpadał. Ja wybrałem kolorowe farfalle, czyli kokardki, ale równie dobrze sprawdzi się inny drobny makaron: muszelki, świderki lub penne.
Krok 2:
W czasie kiedy gotuje się makaron pokrój warzywa. Oliwki (najlepiej bez pestek) i suszone pomidory dość drobno posiekaj. Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij wodniste środku. Następnie pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, możesz również sięgnąć po inne świeże zioła lub ich mieszankę. Ładnie wkomponuje się natka pietruszki, koperek i bazylia.
Krok 3:
Makaron odcedź, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, ziołami, oraz sosem tysiąca wysp.
Krok 4:
Na końcu aby kawałki całkiem się nie rozpadły dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka. Sałatka makaronowa z tuńczykiem najlepiej smakuje na świeżo, ale spokojnie nadaje się następnego dnia do pracy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<
Jest bardzo smaczna. Polecam