X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronSałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to bardzo lubiana w naszej rodzinie potrawa. Czasami przygotowuję ją kolację, fajnie sprawdza się wtedy makaron z obiadu. Naszym znajomym tak posmakowała, że często ląduje w ich lunch boxie. Poza tym, wszelkie sałatki na bazie makaronu znakomicie sprawdzają się na imprezach, spotkaniach i prywatkach.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem. Przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej jeżeli ugotowany będzie al dente, wtedy podczas mieszania nie będzie się rozpadał. Ja wybrałem kolorowe farfalle, czyli kokardki, ale równie dobrze sprawdzi się inny drobny makaron: muszelki, świderki lub penne.

Krok 2:

W czasie kiedy gotuje się makaron pokrój warzywa. Oliwki (najlepiej bez pestek) i suszone pomidory dość drobno posiekaj. Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij wodniste środku. Następnie pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, możesz również sięgnąć po inne świeże zioła lub ich mieszankę. Ładnie wkomponuje się natka pietruszki, koperek i bazylia.

Krok 3:

Makaron odcedź, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, ziołami, oraz sosem tysiąca wysp.

Krok 4:

Na końcu aby kawałki całkiem się nie rozpadły dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka. Sałatka makaronowa z tuńczykiem najlepiej smakuje na świeżo, ale spokojnie nadaje się następnego dnia do pracy.SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również