X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Wieprzowina smażona z warzywami

Wieprzowina smażona z warzywami to pomysł na super szybkie danie, który narodził z potrzeby chwili. Jak wiele podobnych dań weszło potem na stałe do naszego menu. Do przygotowania tej potrawy wystarczy kawałek apetycznej wieprzowiny np. szynka lub schab, oraz trochę warzyw, nie muszą być pierwszej świeżości.

Wieprzowina smażona z warzywami – najlepszy przepis

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny np. szynki lub schabu
  • 1 papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja wybieram Roleskiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wieprzowinę pokrój w cienkie plasterki, możesz użyć: szynki, schabu lub polędwiczki wieprzowej. Mięso dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do zrumienienia wieprzowiny.

Krok 2:

Następnie dodaj warzywa pokrojone w większe paski: paprykę, cukinię, cebulę. Dopraw solą i pieprzem, smaż 10 minut, od czas do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Na końcu dodaj sos do karkówki i żeberek. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zrobione i zjedzone i to ze smakiem, ciekawe urozmaicenie dań z wieprzowiny. Ja jako fan potraw z woka rodem z Chin i okolic, śmiało mogę nazwać te danie takim naszym polskim stir-fry (różniącym się głównie smakiem i długością smażenia) , równie apetycznym jak wersje z dalekiego wschodu

Sprawdź również