Dania główneWieprzowina
Szarpana wieprzowina – pulled pork
Szarpana wieprzowina – pulled pork to historyczna, południowa amerykańska potrawa. Przygotowuje się ją na bazie poprzerastanej tłuszczem wieprzowiny, najczęściej łopatki, która jest długo wędzona w niskiej temperaturze. Dzięki czemu staje się bez wątpienia pełna smaku i rozpada się na pojedyncze włókna. Każdy szanujący się Chef ma swoją ulubioną mieszankę ziół i przypraw służącą do natarcia mięsa. Dzisiaj pokażę jak przygotowuję moją wersję szarpanej wieprzowiny. Zamiast wędzenia, będę ją piekł przez kilka godzin w niskiej temperaturze, ale poza tym wszystko podobne jest do oryginału.
Szarpana wieprzowina – pulled pork
Składniki:
- 1 kg np. łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
- 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja użyłem Roleskiego
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka wody lub bulionu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso natrzyj dokładnie wszystkimi składnikami marynaty. Następnie odstaw do lodówki na 24 godziny.
Krok 2:
Wyjmij przemacerowaną łopatkę na godzinę przed planowanym pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 130°C „góra-dół”. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, mięso podlej szklanką wody lub bulionu. Zapiekaj pod przykryciem 5-6 godzin, aż mięso będzie się rozpadało na włókna pod naporem widelca.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Wieprzowinka pyszna jak zawsze. Polecam!