X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Szarpana wieprzowina – pulled pork

Szarpana wieprzowina – pulled pork to historyczna, południowa amerykańska potrawa. Przygotowuje się ją na bazie poprzerastanej tłuszczem wieprzowiny, najczęściej łopatki, która jest długo wędzona w niskiej temperaturze. Dzięki czemu staje się pełna smaku i rozpada się na pojedyncze włókna. Każdy szanujący się Chef ma swoją ulubioną mieszankę ziół i przypraw  służącą do natarcia mięsa. Dzisiaj pokażę jak przygotowuję moją wersję szarpanej wieprzowiny. Zamiast wędzenia, będę ją piekł przez kilka godzin w niskiej temperaturze, ale poza tym wszystko podobne jest do oryginału.

Szarpana wieprzowina – pulled pork

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru, najlepiej trzcinowego
  • 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja użyłem Roleskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka wody lub bulionu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso natrzyj dokładnie wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Krok 2:

Wyjmij przemacerowaną łopatkę na godzinę przed planowanym pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej.

Krok 3:

Piekarnik rozgrzej do 130°C „góra-dół”. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, mięso podlej szklanką wody lub bulionu. Zapiekaj pod przykryciem 5-6 godzin, aż mięso będzie się rozpadało na włókna pod naporem widelca.
SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również