Warzywa faszerowaneWołowina, Cielęcina
Pomidory faszerowane wołowiną
Pomidory faszerowane wołowiną to świetny pomysł na lekki rodzinny obiad. Często nadziewamy różne warzywa: paprykę, cukinię czy np. ziemniaki. Przy wyborze zapominamy o cudownych, soczystych, słodkich pomidorach a niesłusznie. Te warzywa/owoce bez wątpienia idealnie nadają się do faszerowania, łatwo się je wydrąża, mają niezwykłe wartości smakowe i w sezonie są wyjątkowo tanie.
Pomidory faszerowane wołowiną i kaszą jęczmienną
Składniki:
- 8 dużych jędrnych pomidorów
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula
- 1/2 cukinii
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu do steków i burgerów, ja używam Roleskiego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 garście tartej mozzarelli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 2:
Pomidory umyj pod bieżącą wodą. Odetnij czapeczki, następnie wydrąż środki (uważaj aby nie przedziurawić skórki). Miąższ pozostaw jako składnik farszu.
Krok 3:
Na oliwie podsmaż mięso mielone z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj starte na tarce: marchew, korzeń pietruszki, cukinie, następnie smaż na średnim ogniu 5 minut. Po tym czasie wsyp posiekany czosnek, oraz wydrążony miąższ pomidorów, smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół”. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, następnie dodaj sos do steków i burgerów, posiekaną natkę pietruszki oraz prażony sezam. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.
Krok 5:
Pomidory nafaszeruj, wierzch posyp startą mozzarellą, następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut.
Pomidory faszerowane wołowiną mogą być samodzielnym daniem. Jeśli zrezygnujemy z mięsa staną się kapitalną wegetariańską potrawą lub dodatkiem do głównego dania. Pamiętaj, że pomidory najlepiej smakują późnym latem. Możesz wtedy sięgnąć po różne rodzaje i kolory. Nadzienie przygotuj zgodnie z moim przepisem lub np. po swojemu, śmiało nie pogniewam się 😉
Więcej przepisów na faszerowane warzywa znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.