Dania główneWalentynkiWołowina, Cielęcina
Antrykot Macieja Kuronia
Antrykot wołowy, to pyszna propozycja na sobotnie lub niedzielne grillowanie. Stek wołowy to zawsze dobry pomysł. Z dodatkiem masła ziołowego bez wątpienia tworzą duet idealny. Jeszcze tylko sałatka ze świeżych warzyw i kawałek pieczywa. Pieczywo najlepiej też zgrillowane.
Antrykot Macieja Kuronia
Składniki:
- 4– 6 kotletów uciętych z antrykotu grubości co najmniej 3 cm (zachowujemy kostkę żebrową)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Masło ziołowe:
- 4 łyżki masła, 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: posiekanej natki pietruszki i koperku
- po pół łyżeczki: tymianku i oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Do miękkiego masła dodaj posiekany czosnek, zioła, odrobinę soli i pieprzu. Następnie łyżką wyrób jednolitą masę i wstaw do zamrażarki, żeby stwardniała.
Krok 2:
Opłukane i osuszone kotlety oprósz mąką. Rozgrzej na patelni olej, smaż antrykoty na ostrym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Tak aby na powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a wewnątrz pozostały różowe.
Krok 3:
Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną (nie solimy przed smażeniem, bo wołowina stwardnieje). Usmażone antrykoty ułóż na ciepłym półmisku, na każdym wcześniej połóż duże grudki masła ziołowego, następnie obłóż pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą winegret.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<