X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Piernik świąteczny

Składniki

  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 500 g miodu
  • 400-450 g cukru
  • 250 g masła lub smalcu
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 100 g orzechów włoskich
  • kilka łyżek skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Ciasto piernikowe przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200° przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Pycha,pychotka,pyszunia ! Dziękuję Panu za ten przepis ! U mnie na stole świątecznym jest od kilku lat. Rodzina zawsze na niego czeka „a będzie ten piernik Kuronia ?”

Sprawdź również