X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Piernik świąteczny Macieja Kuronia

Piernik świąteczny to chyba jedyne ciasto, które robi się na miesiąc przed świętami. Ale bez wątpienia warto, by później razem z rodziną cieszyć się jego smakiem. Ja bardzo lubię połączenie słodkiego z kwaśnym, dlatego piernik zawsze przekładam kwaśnymi powidłami, żeby mieć fajny kontrast smaków. Dzisiaj dla Was mam przepis na piernik świąteczny mojego taty. Mam nadzieję, że zasmakujecie. 

Piernik świąteczny Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 500 g miodu np. lipowego
  • 400-450 g cukru np. trzcinowego
  • 250 g masła lub smalcu
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 100 g orzechów np. włoskich
  • kilka łyżek skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ciasto piernikowe przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem. Po drugie pieczemy piernik na co najmniej 4 dni przed podaniem.

Powoli podgrzej miód, cukier i tłuszcz, doprowadź mieszankę nieomal do wrzenia. Wystudź następnie mieszaj drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie.

Krok 2:

Wyrób ciasto i włóż je do kamiennego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw na cztery tygodnie w chłodne miejsce.

Krok3:

Przed pieczeniem podziel ciasto na trzy części i każdą z nich piecz na osobnej natłuszczonej blasze. Piecz w temperaturze 200° przez ok. 25 minut.

Krok 4:

Po ostygnięciu przełóż placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Następnie przykryj pergaminem i obciąż deseczką. Piernik możesz polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Mam podobny przepis, tylko zamiast przyprawy do piernika daje imbir, mielone goździki, cynamon i pieprz czarny. Mój już dojrzewa, 16 grudnia będę piekła placki. Mam nadzieję że będzie dobry

  2. Pycha,pychotka,pyszunia ! Dziękuję Panu za ten przepis ! U mnie na stole świątecznym jest od kilku lat. Rodzina zawsze na niego czeka „a będzie ten piernik Kuronia ?”

Sprawdź również