Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Piernik świąteczny Macieja Kuronia
Piernik świąteczny to chyba jedyne ciasto, które robi się na miesiąc przed świętami. Ale bez wątpienia warto, by później razem z rodziną cieszyć się jego smakiem. Ja bardzo lubię połączenie słodkiego z kwaśnym, dlatego piernik zawsze przekładam kwaśnymi powidłami, żeby mieć fajny kontrast smaków. Dzisiaj dla Was mam przepis na piernik świąteczny mojego taty. Mam nadzieję, że zasmakujecie.
Piernik świąteczny Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 500 g miodu np. lipowego
- 400-450 g cukru np. trzcinowego
- 250 g masła lub smalcu
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 100 g orzechów np. włoskich
- kilka łyżek skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ciasto piernikowe przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem. Po drugie pieczemy piernik na co najmniej 4 dni przed podaniem.
Powoli podgrzej miód, cukier i tłuszcz, doprowadź mieszankę nieomal do wrzenia. Wystudź następnie mieszaj drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie.
Krok 2:
Wyrób ciasto i włóż je do kamiennego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw na cztery tygodnie w chłodne miejsce.
Krok3:
Przed pieczeniem podziel ciasto na trzy części i każdą z nich piecz na osobnej natłuszczonej blasze. Piecz w temperaturze 200° przez ok. 25 minut.
Krok 4:
Po ostygnięciu przełóż placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Następnie przykryj pergaminem i obciąż deseczką. Piernik możesz polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Ale pięknie wygląda ten piernik:)
Dziękuję 🙂
Przepis Taty.
Mam podobny przepis, tylko zamiast przyprawy do piernika daje imbir, mielone goździki, cynamon i pieprz czarny. Mój już dojrzewa, 16 grudnia będę piekła placki. Mam nadzieję że będzie dobry
czy można zamienić cukier na ksylitol lub inny slodzik?
Tak, można.
Czy zamiast sody może być proszek do pieczenia?
Tak, możesz zamienić sodę na proszek do pieczenia.
Jest 28.11 czy jak zrobię masę na piernik i upieke go 20.12 (bo 4 dni przed wigilia) to będzie dobry czy jednak trzymać się scislo 30 dni + 4
Będzie dobry.
Pycha,pychotka,pyszunia ! Dziękuję Panu za ten przepis ! U mnie na stole świątecznym jest od kilku lat. Rodzina zawsze na niego czeka „a będzie ten piernik Kuronia ?”
Ulla,
Wielką mi przyjemność sprawiłaś swoimi słowami,tego poranka 🙂
Dziękuję bardzo i ściskam z całej siły!
Pozdrów rodzinkę 🙂