Przepis
Sosy ciepłe
Sos grzybowy z grzybów świeżych
Składniki
- 500 g świeżych grzybów: podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków i innych
- 100 ml wywaru
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 1 cebula
- 150 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem i gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksować, połączyć z gotowym sosem i doprawić na koniec łyżeczką posiekanej natki pietruszki.