Przepis
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mała puszka przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
- pół łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.