Potrawy z ziemniaków
Kulki ziemniaczane
Składniki
- 0,6-0,8 kg ziemniaków
- 3 jajka
- duża czubata łycha wytopionego łoju
- średnia cebula
- łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki drobno startego sera żółtego (np. gouda)
- ząbek czosnku w skórce
- liść laurowy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- mąka
- oliwa
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i smażymy razem z wytopionym łojem. PORADA: Przed wytopieniem łoju dobrze jest go pokroić w kostkę a nie kręcić przez maszynkę. Fajnie wychodzą z tego delikatne skwarki. Kiedy ziemniaki się już ugotują, odcedzamy wyciągamy czosnek i liść. Wrzucamy łyżkę masła i śmietany i ugniatamy. Od jajka oddzielamy żółtko i wrzucamy je do naszego puree. Potem po kolei podsmażoną cebulkę ze skwarkami, posiekaną natkę a na końcu żółty ser. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy puree do ostygnięcia. Na stolnicy rozsypujemy trochę mąki. Resztę jaj rozbijamy w miseczce. Na osobnym talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z ostygniętej masy formujemy kulki o średnicy 3, 4 cm i tarzamy je w mące. Potem zanurzamy w jajku i otaczamy w bułce tartej. Jak kto lubi, to do skłóconego jajka można dodać szczyptę chili. Smażymy w głębokim oleju około 1 minuty na stronę. Najlepiej smakują na ciepło. Można podawać z sosem żurawinowym. SMACZNEGO
mmmm…. coś pięknego…