Przepis
Ryby
Ryba na niebiesko
Składniki
- 1 ryba na osobę (np.: pstrąg)
- 400 ml wody
- 1 cebula, 1 marchewka
- kawałek selera
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 plasterek cytryny
- kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, selera i cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki. Gotujemy wodę, dodajemy do niej wino, sok z cytryny, ziarna pieprzu, sól, i wszystkie jarzyny. Gotujemy ok. 5 minut. Rybę sprawiamy, wkładamy w środek plasterek cytryny i liść laurowy, umieszczamy na wkładce i wsadzamy do garnka z wywarem. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, w połowie gotowania przewracamy pstrąga na drugą stronę. Podajemy z sosami: chrzanowym, cytrynowym lub pomidorowym.