X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Dorsz po kujawsku

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 ml piwa (ciemnego!)
  • 100 g piernika na miodzie
  • 4 cebule
  • 100 g marchwi
  • 2 goździki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry. Masło rozgrzewamy na patelni i podrumieniamy cebulę i marchew, zalewamy piwem i doprawiamy (sól, cukier, pieprz, goździki). Dodajemy filety i dusimy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie filety wyjmujemy, a do wywaru dodajemy pokruszony piernik. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Na koniec wyjmujemy goździki i wszystkie składniki miksujemy, doprawiamy sos sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem, wkładamy z powrotem rybę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kluskami. Tak przyrządzona ryba jest na Kujawach podawana jako danie wigilijne.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również