Przepis
Ryby
Dorsz po kujawsku
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 250 ml piwa (ciemnego!)
- 100 g piernika na miodzie
- 4 cebule
- 100 g marchwi
- 2 goździki
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki masła
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry. Masło rozgrzewamy na patelni i podrumieniamy cebulę i marchew, zalewamy piwem i doprawiamy (sól, cukier, pieprz, goździki). Dodajemy filety i dusimy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie filety wyjmujemy, a do wywaru dodajemy pokruszony piernik. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Na koniec wyjmujemy goździki i wszystkie składniki miksujemy, doprawiamy sos sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem, wkładamy z powrotem rybę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kluskami. Tak przyrządzona ryba jest na Kujawach podawana jako danie wigilijne.