X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Sandacz duszony po kaszubsku

Składniki

  • 1 sandacz lub 800 g filetów
  • 1 cebula
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml śmietany 18%
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta cukru, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sprawioną rybę lub filety nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jarzyny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa ucieramy na grubej tarce. Cebulę smażymy na maśle aż do zeszklenia, następnie dodajemy pozostałe, pokrojone jarzyny i przyprawy: sól, cukier, pieprz, pokruszone liście laurowe oraz ziele angielskie (może być zmielone). Dolewamy wino i mieszając od czasu do czasu dusimy przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety dzielimy na porcje, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy je po usmażeniu do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i zalewamy duszonymi warzywami wymieszanymi ze śmietaną. Wstawiamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również