Ryby
Sandacz duszony po kaszubsku
Składniki
- 1 sandacz lub 800 g filetów
- 1 cebula
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml śmietany 18%
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 50 ml oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta cukru, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sprawioną rybę lub filety nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jarzyny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa ucieramy na grubej tarce. Cebulę smażymy na maśle aż do zeszklenia, następnie dodajemy pozostałe, pokrojone jarzyny i przyprawy: sól, cukier, pieprz, pokruszone liście laurowe oraz ziele angielskie (może być zmielone). Dolewamy wino i mieszając od czasu do czasu dusimy przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety dzielimy na porcje, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy je po usmażeniu do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i zalewamy duszonymi warzywami wymieszanymi ze śmietaną. Wstawiamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.