Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Szynka jagnięca pieczona z 40 ząbkami czosnku
Składniki
- 1,5 kg udźca jagnięcego
- 40 ząbków czosnku
- 500 ml wywaru (może być z kostki)
- 50 ml octu winnego 6%
- 6 ziaren jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
#Farsz - 500 g mielonego mięsa cielęcego
- 100 g filetów anchois
- gałązka świeżego rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z jagnięcej szynki usuwamy kości, mięso myjemy i osuszamy. Ocet winny zagotowujemy z przyprawami, studzimy i zalewamy udziec. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin (można nawet na 3 doby – będzie bardziej kruche), obracając mięso co jakiś czas. Następnie wyjmujemy je z bejcy i osuszamy. Przygotowujemy nadzienie: do zmielonej cielęciny dodajemy obrany i rozgnieciony lub posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól i tak długo wyrabiamy, aż masa stanie się elastyczna i kleista. Na jagnięcinę kładziemy rozmaryn, paski anchois, a miejsce po kości wypełniamy cielęciną. Mięso zwijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią, tak jak baleron. Roladę układamy w brytfannie, skrapiamy 2 łyżeczkami oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. 40 ząbków czosnku obieramy i 15 minut obgotowujemy w wywarze. Osączamy i zachowujemy. Na półmisku układamy szynkę jagnięcą pokrojoną w plastry, obok ziemniaki i jarzyny: brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, całość otaczamy ząbkami czosnku. Mięso polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia.