Przepis
Składniki
- 1,5 kg jagnięciny (udźca lub górki)
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Po 12 godzinach mięso osączamy i układamy w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu, podlewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na mniej więcej godzinę. Polewamy mięso od czasu do czasu powstającym sosem, jeżeli jest go za mało, to uzupełniamy go dolewając trochę wywaru.