Przepis
Ryby
Ryba pieczona w wywarze
Składniki
- 300 g wypatroszonej ryby na osobę (karp, tołpyga, amur)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- sól
#wywar - 2 l wody
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania
Z jarzyn i przypraw i wody gotujemy mocny wywar. Patroszymy ryby, usuwając skrzela i wnętrzności. Czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wlewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak aby umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. W czasie pieczenia uzupełniamy wywar i co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym z zagęszczonego wywaru, a dodatkowo możemy podać sos zimny – proponuję kaparowy.