Przepis
Ryby
Węgorz w sosie koperkowym
Składniki
- 1 kg węgorza
- 600 ml wywaru warzywnego
- sok z połowy cytryny
- 15-20 g masła
- 15-20 g mąki
- 125 ml śmietany 18-22% (najlepiej gęstej)
- pół pęczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Węgorza sprawiamy, kroimy w sześciocentymetrowe dzwonka. Solimy i odstawiamy na jedną godzinę do lodówki, następnie zalewamy wywarem, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Następnie z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę, do której jednym płynnym ruchem wlewamy szklankę wywaru z węgorza. Gotujemy, cały czas mieszając, żeby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koperek i śmietanę. Sos mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Kawałki węgorza wykładamy łyżką cedzakową na półmisek lub na talerze i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami.