X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Smażony amur z sosem koperkowym

Smażony amur z sosem koperkowym to przepis na tradycyjne rybne danie, które śmiało możesz przygotować na piątkowy obiad. Klasyczne połączenie, ale od czasu do czasu należy wracać do kulinarnych kanonów. Do dzisiejszej potrawy użyłem amura, który choć jest dobrze znany to w równym stopniu zapomniany. Dlatego postanowiłem przybliżyć ten gatunek i zachęcić Was to sięgnięcia, chociażby po filet z amura, bo to wspaniała ryba. 

Smażony amur z sosem koperkowym

Składniki:

Ryba:
Sos:  
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 250 ml bulionu np. drobiowego lub warzywnego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 200 ml śmietanki 30%
Surówka:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 mała cebula 
  • 1 marchewka
  • małe kwaskowe jabłko
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • ewentualnie cukier do smaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, startą marchewkę i jabłko, olej roślinny (polecam tłoczony na zimno), cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i odstaw aby smak się przeniknęły.

Krok 2:

W rondelku na roztopionym maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsyp mąkę i smaż chwilę, aż powstanie gęsta zasmażka. Po tym czasie wlej bulion, gotuj chwilę aż baza sosu zgęstnieje. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3:

Amura osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. Następnie smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego rumianego koloru.

Smażony amur z sosem koperkowym najlepiej smakuje z dodatkiem kremowego ziemniaczanego puree.

Aby zakupić cudownie świeżą rybę, nie musisz nawet ruszać się z mieszkania. Polecam odwiedzić sklep rybny SMOLIN FISH. Jest to firma rodzinna posiadającą własną hodowlę oraz manufakturę.

Ryby wykorzystywane do produkcji wyrobów Smolin Fish pochodzą głównie z własnego gospodarstwa rybackiego w Rudzie Różanieckiej, które znajduje się na Roztoczu, na bardzo czystym ekologicznie obszarze Natura 2000. 

Zapewniam Was, że lepszej i świeższej i smaczniejszej ryby nie dostaniecie nigdzie indziej 🙂

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również