X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Tort waflowy – kajmakowy

Składniki

  • 1,5 l mleka
  • 1 paczka wafli
  • 750 g cukru
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Gotujemy mleko z cukrem oraz z cukrem waniliowym, aż do zgęstnienia. Niestety, masa kajmakową jest pyszna, ale okupiona długim staniem przy garnku z gotującym się mlekiem i ciągłym mieszaniem. Bez tego mleko może przylgnąć do dna i się przypalić, a wtedy nici z masy. Osobno ucieramy masło na pianę i powoli dodajemy do niego po łyżce gęstej masy mlecznej. Masę cały czas ucieramy. Następnie smarujemy wafle i układamy je warstwami jeden na drugim. Gdy tort kajmakowy jest gotowy, dociskamy go deseczką i stawiamy w chłodnym miejscu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również