Boże NarodzenieRyby
Jajecznica ze śledziem Macieja Kuronia
Jajecznica to śniadanie uwielbiane przez wszystkich. Smażona na maśle, na małym ogniu, często mieszana. Z dodatkami, a do jajek możemy dodać wszystko co nam się podoba lub na co akurat mamy ochotę, szynkę, łososia, pieczarki itp. Ja mam dzisiaj dla Was pomysł na jajecznicę mojego taty Macieja. Jestem przekonany, że takiej wersji nie jedliście. Jajecznica ze śledziem, koniecznie zerknijcie na przepis i dajcie znać jak Wam smakowała. Czekam!
Jajecznica ze śledziem Macieja Kuronia
Składniki:
- 5 jajek rozmiar M
- 80 g filetów śledzi solonych
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta mielonej papryki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety namocz w wodzie, niech się moczą przez ok. 12 godzin, w międzyczasie kilka razy zmień wodę na nową. Jednak ostatni raz namocz śledzia w mleku, następnie dokładnie odsącz i pokrój w paski.
Krok 2:
W misce jaja roztrzep z mlekiem, następnie dodaj śledzia i szczypiorek.
Krok 3:
Po trzecie na rozgrzaną patelnie wyłóż masło, wlej jaja ze śledziem i smaż co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku mieloną paprykę, dopraw solą i pieprzem.
Bez wątpienia ten smak Was zaskoczy.
Więcej inspiracji na pyszne śniadania zapraszam >> TUTAJ <<.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram oraz na Facebook.